We beantwoorden graag je vragen. Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Betalen

Moet ik de studieboeken zelf bestellen en betalen?

Nee, de studieboeken zijn inbegrepen in de opleidingskosten. Alle boeken die je voor jouw opleiding nodig hebt, worden door World Travel Academy geleverd.

Kan ik de opleidingskosten in termijnen betalen?

Het is mogelijk om in termijnen (maximaal 12) te betalen. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier

Moet ik meteen na mijn inschrijving de opleidingskosten betalen?

Nee, het inschrijfgeld moet uiterlijk een week na inschrijving worden voldaan. De opleidingskosten, of indien een betalingsregeling is afgesproken de eerste termijn, moeten twee weken voor aanvang van de opleiding zijn voldaan. Om in aanmerking te komen voor de karting, dienen de opleidingskosten vier weken voor aanvang van de opleiding te zijn betaald.

Kan ik ook studiefinanciering ontvangen?

Voor onze opleiding ontvang je geen studiefinanciering. In plaats van studiefinanciering, zijn de totale opleidingskosten belastingaftrekbaar.

Examens

Wanneer en hoe kan ik examen doen?

De examendata en tijden worden 2 weken vóór de laatste les bekend gemaakt.

Alle examens vinden plaats op onze locatie Luchthaven Schiphol.

Alleen door buitengewone omstandigheden kan het (her)examenworden uitgesteld. Een verzoek tot uitstel wordt alleen behandeld wanneer het schriftelijk is ingediend. In geval van ziekte dient een verzoek tot uitstel vergezeld te gaan van een doktersverklaring. Indien een verzoek tot uitstel wordt gehonoreerd, wordt 50 euro administratiekosten in rekening gebracht.

Het minimumcijfer dat behaald moet worden om te slagen voor een vak is een 6. Indien dit cijfer niet wordt behaald, kan worden deelgenomen aan een gratis herkansing. World Travel Academy is gerechtigd studenten te weigeren voor een herkansing of voortzetting van de opleiding indien de student meerdere lessen heeft verzuimd, te weining interesse in zijn studie heeft getoond of te lage cijfers heeft behaald.

De examenuitslagen worden uiterlijk 8 weken na het laatste examen verzonden.

Alle informatie is te vinden in ons Examenreglement.

Zijn de examens inbegrepen in de opleidingskosten?

Ja, per vak krijg je twee examenmogelijkheden. Dit betekent dat je bij een negatief resultaat altijd een herexamen kan doen zonder extra kosten.

Inschrijven

Hoe kan ik mij inschrijven?

Je schrijft je in door het inschrijfformulier volledig in te vullen en te ondertekenen. Vervolgens per post sturen naar de studentenadministratie op Schiphol, Schipholboulevard 127, 1118 BG Schiphol. Als je het inschrijfformulier via onze website invult, dan moet je dit formulier printen, ondertekenen en versturen. Je kunt je ook inschrijven tijdens één van onze open avonden of tijdens een persoonlijk gesprek.

Wat is de minimum leeftijd om te kunnen deelnemen aan een opleiding?

De minimum leeftijd is 18 jaar. Als je nog geen 18 jaar bent, kun je een persoonlijk gesprek aanvragen om alsnog in aanmerking te komen voor deelname aan de opleiding.

Ik word twee maanden na het begin van de opleiding 18, mag ik dan toch met de opleiding beginnen?

Ja, de leeftijd van 18 jaar is één van onze criteria, omdat dat bij veel bedrijven, zoals bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, de minimale leeftijd is om aangenomen te worden. Mocht je tijdens de opleiding 18 jaar worden dan mag je deelnemen aan een opleiding van World Travel Academy.

Wanneer sta ik definitief ingeschreven voor een opleiding?

Je staat definitief bij ons ingeschreven wanneer je een bevestiging van je inschrijving en een studentennummer van ons hebt ontvangen. Je inschrijving kan pas worden verwerkt na ontvangst van een volledig ingevuld en ondertekend inschrijfformulier.

Wat zijn de toelatingseisen voor (grond)steward of (grond)stewardess?

Om toegelaten te worden tot de opleiding (grond)stewardess of (grond)steward, moet je een minimum leeftijd hebben van 18jaar. Als vooropleiding adviseren wij een afgeronde MBO opleiding met niveau -3 of -4 of een HAVO diploma.

Ook dien je de Nederlandse- en de Engelse taal goed te beheersen. Voordat je definitief aan de opleiding kunt deelnemen, vindt er een selectiegesprek plaats met één  van onze selecteurs. Na dit gesprek hoor je direct of je toegelaten bent tot de opleiding.

  • Minimaal HAVO of MBO -3 of -4 niveau
  • Lengte tussen 1.58 – 1.90 m (alleen voor cabine)
  • Brilsterkte tussen -5 en +5 (allen voo cabine)
  • Minimaal 18 jaar
  • Goede mondelinge beheersing van de Nederlandse en Engelse taal
  • Klant- en servicegerichtheid
  • Teamplayer
  • Flexibel
  • Stressbestendig
  • Representatief

Ik ben 52 jaar, kan ik mij ook inschrijven voor deze opleiding?

Ja, World Travel Academy hanteert dezelfde criteria als bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen. Zij nemen namelijk ook kandidaten van 52 jaar en ouder aan.

Kan ik aan een opleiding deelnemen als ik geen EU paspoort heb?

De opleidingen van de World Travel Academy  kunnen gevolgd worden zonder dat je in het bezit bent van een EU paspoort. Om echter aangenomen te worden in Nederland als (grond)stewardess of (grond)steward moet je wel in het bezit zijn van een EU paspoort en minimal 5 jaar in Nederland wonen.

Is het toegstaan om met een hoofddoek deze opleiding te volgen?

Het dragen van een hoofddoek is toegestaan tijdens de opleiding. Er zijn echter bedrijven. bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, die het dragen van een hoofddoek, vanwege uniformregels, niet toestaan.

Op welk niveau moet mijn Nederlandse taal zijn om deel te kunnen nemen aan deze opleiding?

Je moet de Nederlandse taal goed beheersen, zowel in woord als in geschrift.

Voor de opleiding (grond)stewardess of (grond)steward wordt tijdens  het selectiegesprek beoordeeld of je spreekvaardigheid en je uitspraak voldoen aan de criteria die World Travel Academy en luchtvaartmaatschappijen stellen.

Opleidingen

Moet ik een uniform dragen?

Alleen voor de luchtvaart opleidingen geldt dat het uniform gedragen dient te worden.

Het uniform wordt tijdens de duur van de opleiding in bruikleen ter beschikking gesteld. De dames dragen een rok, bijpassend jasje, sjaaltje en blouse. Voor de heren is dit een pak met overhemd en stropdas. De studenten dienen zelf zorg te dragen voor bijpassende schoenen, panty’s of sokken.

Verder dienen alle studenten representatief gekleed te gaan tijdens de lessen en excursies. Het dragen van o.a. spijkerbroeken, leggings en gymschoenen is niet toegestaan.

Is de opleiding op MBO- of HBO niveau?

Wij leiden niet op voor MBO of HBO diploma’s maar de opleidingen zijn op niveau 4.

Wordt er in de schoolvakanties ook les gegeven?

Ja, wij houden geen rekening met de algemene schoolvakanties. Wel hebben wij altijd een kerstvakantie en een zomervakantie ingepland. Voor de exacte data verwijzen wij je naar onze Onderwijs- en Examengids.

Hoeveel huiswerk krijg je?

Gemiddeld moeten dagstudenten rekenen op circa 15 uur huiswerk per week. Voor de avondstudenten is dit gemiddeld 6 uur per week.

Is het ook mogelijk om een opleiding in de avond te volgen?

Ja, de opleidingen kun je ook in de avonduren volgen. Bij de avondopleiding volg je gedurende twee avonden per week les van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Werken

Wat zijn de doorstroommogelijkheden als steward(ess)?

Na een aantal jaar gewerkt te hebben bij dezelfde luchtvaartmaatschappij kun je als steward of stewardess doorgroeien naar de functie van (senior)purser.

Als (senior)purser heb je de leiding over het cabinepersoneel en je schrijft beoordelingen overje collega’s. Daarnaast ben je verantwoordelijk dat de passagiers tevreden van boord gaan. Om deze functie te bereiken moet je een aantal jaar als steward of stewardess hebben gewerkt. Je wordt intern opgeleid tot de functie van (senior)purser binnen de betreffende luchtvaartmaatschappij.