Studeren met belastingvoordeel

De wet op de inkomstenbelasting geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van de “Studiekosten en andere scholingsaftrek“.

Als student heb je recht op deze aftrek wat betreft je studiekosten met een drempel van € 250,-. Alles daarboven mag je aftrekken bij de belastingaangifte. Voorwaarde is dan wel dat je de studiekosten zelf betaalt.

WTA image aftrekpost - toerisme

Heb je naast je studie nog een baan, dan kun je de kosten aftrekken van je inkomen.
Geen inkomen? dan ontstaat er een negatief inkomen dat je kunt verrekenen met de eventuele positieve inkomens van de 3 voorafgaande jaren en de 8 komende jaren.

Voor meer informatie neem je het beste contact op met de belastingdienst of met een belastingadviseur.

Schenkingsrecht
Om de studie zelf te kunnen betalen kun je gebruikmaken van een schenking. Van je ouders mag je jaarlijks € 5.277,- belastingvrij ontvangen. Van derden mag je jaarlijks € 2.111,- belastingvrij ontvangen. Ben je tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag je eenmalig € 25.322,- belastingvrij van je ouders ontvangen. Voor de meest actuele informatie kijk je het best op de website van de Belastingdienst.

Onderhandse lening
Ook kun je, om je studie zelf te kunnen betalen, bij je ouders een onderhandse lening aangaan. Dit betekent dat je van je ouders geld leent en hier afspraken over maakt. Bijvoorbeeld over de hoogte van de lening, het rentepercentage en de betalingstermijnen. Deze afspraken moeten worden vastgelegd. Bekijk hier een voorbeeld van een overeenkomst.

Bovenstaande informatie is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in het belastingstelsel.

Onze opleidingen onderscheiden zich vanwege het korte, intensieve en praktijkgerichte karakter.